Abikeskus:
Leviv krüptoviirus
Postitatud Rainer Banhard, Rainer Banhard on 30 August 2018 06:01 PM

Juba eelmise aasta lõpus oli ajakirjanduses juttu krüptoviiruse levikust, kus saadetakse kiri koos kokkupakitud manusega (manuse nimi on kirjasaaja nimi). Kui kirja saaja selle oma arvutisse lahti pakib, krüpteeritakse ära tema kõvaketta sisu, kui ka arvuti külge ühendatud ligipääsetavad võrguketaste sisu (näiteks mälupulk, üldine võrguketas, kodukataloogid jne). Krüptoviirus võib olla ka kirjas välja toodud lingilt allalaetav.

Miks viirusetõrje antud krüptoviirust ära ei tunne?

Nimelt saab "ohver" personaalselt tema jaoks tehtud viiruse koopia, mis küll töötab samamoodi, kuid tehniliselt ei lange kokku teiste sama pahavara koopiatega. Seega pole tema tundemärke ka viirustõrje poolt allalaetatavates pahavara andmebaasides ning viirusetõrje ei tunne pahalast ära.

Mida ette võtta?

Parimaks vahendiks on omaenda terve mõistus ning arusaamine, et tundmatutele linkidele ja manustele ei tohi vajutada. Seega palun ärge avage tundmatuid kokkupakitud faile, mis teile saatetakse, seda eriti siis, kui te seesuguseid kirju ei oota.

PS. Ka majaväliste meilide (google, hotmail, yahoo, mail.ee, hot.ee jne) kasutamine on täpselt sama ohtlik ning neile kehtivad samad reeglid !!!


Maaülikooli IT-tugi © Kayako it.emu.ee/index.php? | Maaülikooli veebi esilehele